umami


Digger du sushi uten at du egentlig forstår hvorfor? Synes du AROMAT er et supert krydder (svar ærlig!)? Har du hørt om umami? Men MSG- det har du nok hørt om? Den store stygge ulven blant smaksforsterkerne som brukes i «mat» (les: halvfabrikata, ferdig mat og annen søppelmat, som f. eks krydderblandingen til nudler.)


naturlig-umami.jpg

 

Umami er en smak. Det er den femte smaken utover søtt salt, surt og bittert. Det er et japansk ord som kan oversettes med velsmak. Ost og gravlaks er typisk norsk tradisjonell umamimat. Sopp, tomat og morsmelk er andre gode kilder. Umami er en smak som er vanskelig å beskrive bortsett fra fantastisk. Noen sier det smaker kjøttaktig eller saltsøt. Her strekker ikke ord til etter min mening :D 

 

umami.jpg (1)

 

Umami er nemlig smaken av glutamat som er en aminosyre i proteiner. i 1908 i Tokyo klarte en japansk professor ved navn Kikunae Ikeda å påvise umami i sitt laboratorium. Han brukte denne kunnskapen til å skape smaksforsterkeren MSG. MSG (Natriumglutamat) er umami i konsentrert form.

 

Jeg elsker umami. Det gjør nok du også. Det er en grunn til at det tilsettes i stort sett ALT av halvfabrikata, utrolig mye krydder og ferdigmat. Men MSG er et utskjelt og forhatt produkt. Det er en utbredt oppfatning at MSG er skadelig. Det er likevel tillatt av mattilsynet. I følge FDA, det amerikanske mattilsynet fremstilles MSG av fermentering av stivelse:

«Today, instead of extracting and crystallizing MSG from seaweed broth, MSG is produced by the fermentation of starch, sugar beets, sugar cane or molasses. This fermentation process is similar to that  used to make yogurt, vinegar and wine.»

 

I følge Wikipedia:

Natriumglutamat (MSG = monosodium glutamate, mononatriumglutamat) (E-nummer E621) er en aminosyre som brukes som smaksforsterker i mat med kjøtt og fisk. Natriumglutamat blir dannet ved produksjon av soyasaus. Det er en av grunnene til at soyasaus er smaksforsterkende.

Natriumglutamat er en aminosyre og  et signalstoff i hjernen. Enkelte dyreforsøk har vist at natriumglutamat virker inn på den delen av hjernen som styrer kaloribehov og sultfølelse. Dyr som har fått natriumglutamat har spist mer og lagt på seg. Den samme effekten er ikke påvist hos mennesker, og helsetilsynet advarer ikke mot bruk av natriumglutamat.

 

Men, fortvil ikke! Du kan fortsatt kose deg med de superdigge smakene UTEN at du bruker MSG i maten din. Du kan enten bruke råvarene direkte for å heve smaken på nærmest en hver rett. Eller du kan kjøpe/ lage umamikrydder eller til og med kjøpe ferdig pasta på tube: 

Naturlig umami på tube:

umami 2

Umamipasta basert på naturlige produkter og er et godt alternativ om ikke du har råvarene for hånden: 

Tomatpure, hvitløk, ansjospasta, sorte oliven, balsamico eddik, porcini sopp, parmesanost, olivenolje, eddik, sukker og salt.

Umamikrydder på boks :

umami santa maria

Dette krydderet inneholder:

Tomat, løk, soyasauspulver (soyabønner, hvete og salt) Hvitløk,fiskesauspulver (salt og fisk) sjampinjong, sort pepper, sitronjuicepulver, cayennepepper, E551 (klumpforebyggendemiddel). Totalt saltinnhold: 9 %

 

Trust me, umami gjør de enkleste retter til nydelige smaksbomber i munnen din! Bon Apetitt! 

 

PS: Har du husket å LIKE facebooksiden vår? Det nærmer seg desember og julekalender. Verd å få med seg ;) 

Trenger du noen julegavetips? Ta  en titt til venstre på bunnen av siden her da vel: 

 

kun forside, ketose bok300dpi.jpg (1)

 

Kickstart din vektreduksjon, unngå sult og søtsug! Med våre bøker får du alt du trenger å vite om ketose: Hvorfor metoden er genial, partystoppere, hva kan du spise +ukesmeny og oppskrifter med mer.

.... I tillegg til mange lekre oppskrifter som gjør at du IKKE kommer til å savne sukkerkaker i det hele tatt!

 I dette KICKSTART-kittet får du en komplett guide med hva du trenger å vite: 

  • Hva er ketose/ Hva kan du spise- Med en oversiktlig tabell med typiske ingredienser som folk lurer på
  • Informasjon om partystoppere og platå- Hvordan bryte dem / når ingenting hjelper
  • Spesialtrix for å komme i ketose
  • Mentale teknikker
  • Kostholdsmeny + en ekstra ukesmeny til inspirasjon
  • 22 superdigge oppskrifter 
  • Sukkeravhengighet
  • Livet etter ketose

  

Ketose gjør det enkelt for deg å nå dine mål. Kroppen tærer av sitt eget fett uten at du får søtsug eller plages av sult. Det er verdens mest behagelige måte å gå ned i vekt på! Du kan spise deg mett og du vil føle deg opplagt og energisk! I vårt ketose KICKSTART kit får du all informasjonen som du trenger. Gå ned i vekt på en av de aller sunneste måtene. Vårt KIT vil hjelpe deg å unngå fallgruvene, du får lekre oppskrifter, en god oversikt over metoden slik at du enkelt gjør alt riktig og får de resultatene du ønsker deg. 

 

 I den Søte Koseboka får du alle mine velutprøvde og lekreste favorittoppskrifter: 


søtkosebok, png.png