5. Desember

Saltbakte mandler..


brente mandler.jpg

 

Dagens kalendertips er lekre julegaver hvis du fyller dem på et pent glass med lokk og knytter et lite bånd rundt. 

 

Det kommer forresten flere juleluker med nøtter, så kjøp gjerne inn noen ekstra sorter når du først er i gang. Et lite hint: Usalta, rå pistasjnøtter og/ eller rå usalta cashews...

 

Nøttene inneholder ulike næringsstoffer, fettinnhold og sukkerarter. Spis variert. La hva du skal bruke dem til og i hvilken setting (julekos eller nistemat?) være med på å avgjøre hvilke sorter du velger. Men et felles tips for dem alle, for å gjøre dem sunnere får du her: 

Bløtlegging av nøtter

Alle nøtter og frø bør legges i bløt før man bruker dem. Dette er for å bli kvitt fytinsyren som sitter i skallet. Dette er en enzymblokker som gjør at kroppen har vanskelig for å oppta mineraler fra det vi spiser. Ved å bløtlegge nøtter og frø først, kan man oppta næringen i dem, og de blir lettere å fordøye for magen og tarmene.

 

Slik gjør du:

Skyll nøttene og legg dem i en bolle. Hell over romtemperert vann slik at frøene blir dekket, og ha i litt havsalt. Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle slik at frøene kan "puste".

Bløtlegg alle typer nøtter og frø i ca.8 timer (ett unntak er solsikkefrø som bare trenger 2 timer) eller over natten. Hell av vannet i et dørslag, skyll frøene og la dem tørke på et kjøkkenhåndkle. Deretter er de klare til bruk.

 

Oppskrift på saltbakte mandler, den kjappe måten: 

 

200 g. mandler med skall • 3½ ss maldonsalt (eller annet grovt havsalt) • 2 dl. vann

Kok opp vannet med salt i til saltet er oppløst. Ha i mandlene og la det koke opp igjen. Ta gryten av varmen og la den stå med lokket på i 15 min. Sil deretter av vannet og hell mandlene over på en papirkledd bakeplate. Stekes i ovnen på 150 grader i ca. 20 min. Dersom mandlene ikke er tørre nok kan du tørke dem i ovnen (gjerne på varmluft) på ca. 70 grader i en halv time. Lager du dem dagen før tørker de dessuten litt i romtemperatur over natten også.

 

Hvis du har bedre tid, kan du tilsette salt i bløtleggingsvannet, for så å ovnstørke dem etterpå på 50 grader til de er helt tørre. 

 

 

 PS: FØLG OSS OGSÅ I JANUAR, DA HAR VI EN "KOM I GANG" KALENDER!!

 

 

salte mandler.jpg