6. Desember

Anvendelige og smakfulle nøttesmør!


nutbutter.jpg

 

Nøttesmør er en nydelig ingrediens i julesnop. Du kan bruke det som fyll i konfekt, eller marsipan eller du kan bruke det som en ingrediens i sjokolade bakst eller sjokoladepålegg. I hjemmelagd rå sjokolade vil den gjøre smaken mildere hvis du for eksempel bruker cashewnøttsmør. TIl hjemmelagd nugatti kan du bruke hasselnøtter. 

 

Nøttesmør kan du enkelt lage selv ved å kjøre nøttene i en foodprocessor. Til noen sorter må du tilsette litt nøytral olje for å få smør, mens andre lager seg selv uten å tilsette noe. Hvis du lager smør av paranøtter så trenger du ikke ekstra olje. Mine favoritter er smør av pistasjnøtter, men cashew er også nydelig. Enda bedre blir smøret hvis du rister nøttene lett først. Smøret holder seg i ukesvis i kjøleskapet i tett boks. 

 

Av nøytral olje er f. eks f. eks raps eller Ghee fint å bruke. Men hvis du bruker rapsolje, pass på at den er kaldpresset. Min oppskrift på Ghee finner du her.

 

Lag nøttesmør:

Rist ønsket mengde nøtter lett i stekeovnen. For eksempel 200 gram nøtter, på ca 100 grader.

Ta de varme nøttene over i en foodprocessor eller blender og kjør det helt til nøttene er finmalt. Du vil se om nøttene trenger tilsatt olje. Tilsett forsiktig og gradvis. Kjør så blandingen videre til den har en fin og jevn konsistens i den tykkelsen du ønsker den. Tilsett til slutt et knivsodd salt og en dråpe stevia. Du kan tilsette mer søtning, avhengig av hva du skal bruke det til. 

 

Økosjokolade sin oppskrift på Mild Sjokolade:

Ingredienser: 

50 g kakaomasse

25 g kakaosmør

20 g Cashewnøttsmør

15 g sukrinmelis ( Eller annen søtning)

15 g rismelkpulver (Kan utelates)

0,5 ts vaniljepulver

 

 

Slik gjør du:

Smelt kakaomasse og kakaosmør i vannbad og visp inn resten av ingrediensene til du har en helt glatt konsistens. Hell sjokoladen i ønsket sjokoladeform og sett i kjøleskap til den har stivnet. Oppbevares kaldt til servering. 

 

Oppskrift på sjokoladepålegg

3 ss cashewnøttsmør

1 ss kokosnøttolje, smeltet

3 ss kakaopulver (bør være pulver fra rått kakaopulver hvis du vil velge det sunneste)

4 ss Fiber Sirup 

0,5 ts vaniljepulver

3 ss vann 

Litt salt

 

Slik gjør du: 

Smelt koksnøttoljen først. Ha så ingrediensene i en kjøkkenmasjon, Kjør til du får en glatt røre. Kan oppevares i kjøleskap i ca 1 uke. Ta pålegget ut av kjøleskapet litt før du skal bruke det så blir det mykere og lettere å spre.

 

For flere tips om nøttesmør les her

For flere oppskrifter/ oppskriftshefter fra Økosjokolade se her

 

 

 PS: FØLG OSS OGSÅ I JANUAR, DA HAR VI EN "KOM I GANG" KALENDER!!

Har du ikke tid til å lage nøttesmør? Eller sjokoladepålegg? (Sukkerfritt) På helsekost får du flere alternativer. 

 

 

 sjokopålegg.jpg