Hva er et lavkarbokosthold

Denne artikkelen handler om lavkarbokosthold. Hva skal du spise, og hvordan det fungerer: Slik spiser du på lavkarbo.mat collage feb 18.png

 

Hva er lavkarbo?

Et lavkarbokosthold blir definert som et kosthold der man får mindre enn 30% av energien fra karbohydrater. Myndighetenes sine kostholdsanbefalinger sier at du bør få mer enn 40% av energien din fra karbohydrater, så det er faktisk ikke så langt mellom et lavkarbokosthold og det offentlige anbefalte kostholdet. Myndighetene anerkjenner også at enkelte kan ha nytte av et lavkarbokosthold, men de mener det ikke er lurt å anbefale det for alle.

 

Til tross for hvor mye negativ oppmerksomhet lavkarbokosthold har fått i media, er dette et kosthold som det er gjort svært mye forskning på og hvor forskningen helt konsekvent viser positive effekter av kostholdet. Det er rett og slett ingenting som tyder på at dette er et usunt kosthold verken for kolesterolnivå eller andre faktorer.

 

Det kanskje beste trekket ved dette kostholdet er at i studier hvor man tester det så lar man de som spiser lavkarbo spise så mye de vil, mens de man sammenligner med, og som oftest spiser etter et offentlig anbefalt kosthold, får restriksjoner på sitt matinntak, og likevel går deltakerne på lavkarbokosthold mer ned i vekt. Det er derfor vanligvis ikke nødvendig å tenke på hvor mye man spiser og man kan spise seg mett på mat med lite karbohydrater.

 

Når vi snakker om lavkarbokosthold her inne i universet, så mener vi ikke et ketogent kosthold som er et kosthold med nesten ingen karbohydrater. Dette er en egen metode du kan velge om du ønsker og om føler du har behov for det. Et lavkarbokosthold passer godt for de som ikke har så mye vekt de skal bli kvitt og som ikke ønsker så store begrensninger i kostholdet.

 

Hvordan virker lavkarbo?

Når man spiser mindre karbohydrater får man et jevnere blodsukker og et mer stabilt hormonelt miljø i kroppen. Det gjør at man bli mindre sulten og mer mett etter man har spist. Lavkarbo er en effektiv metode for å bedre mange sykdommer og symptomer. Hvor godt det virker kommer i stor grad an på hva akkurat du har behov for.

 

Viktige hensyn for deg som spiser lavkarbo

  • Som ved alle kosthold kan man også med lavkarbo spise smart eller ikke så smart. Om man kun lever på erstatningsprodukter og spiser mye søtt som er søtet med kunstig søtning, så har man fortsatt et dårlig kosthold, selv om man spiser lavkarbo. Det grunnleggende prinsippet i alle kosthold, uansett hvor mye karbohydrater man spiser, er at mest mulig av maten må være naturlig mat som er lite bearbeidet. På lavkarbo betyr dette kjøtt, fisk, fugl, egg, skalldyr og annen animalsk mat, fete meieriprodukter, grønnsaker og litt belgfrukter, frukt, nøtter og bær. Dette er sunn og næringsrik mat.
  •  
  • Bakevarer bør være sjelden og brødmåltider bør holdes til et minimum, selv om det er lavkarbobrød lagd på frø, nøtter og alternative melsorter.
  •  
  • Alternative søtningsmetoder kan være et fint verktøy om man spiser lavkarbo, men det må ikke overdrives og ikke brukes som en unnskyldning for å spise mer søtt. Søt mat bør holdes til spesielle anledninger, slik som ved alle kosthold.
  •  
  • Når du spiser lavkarbo er det fortsatt viktig å spise variert. Prøv derfor hele tiden å variere matinntaket ditt, legg til grønnsaker i alle måltider og lag mye forskjellig middagsmat og bruk oppskriftene i Universet hyppig.
  •  
  • Et lavkarbokosthold gjør at du bruker fett som en energikilde i stedet for sukker. Det betyr at fett også er viktig å spise. Faktisk er det vanlig at man mislykkes med lavkarbo fordi man spiser for lite fett. Mer om hva som er gode fettkilder kan du lese om seinere i kurset.

 

Lavkarbo er de senere årene blitt et begrep som selger. Derfor finner du produkter i butikken som er merket med lavkarbo. Disse produktene er det viktig å lese innholdsfortegnelsen på nøye. Noen er fine matvarer, mens andre slettest ikke er det og ikke engang bør kalles lavkarbo. Til syvende og sist er lavkarbo et sunt og godt kosthold med store muligheter for masse god mat og det er et kosthold som kan hjelpe deg med å nå målene dine på en god og lettvint måte. Det er også et kosthold, ikke en diett og noe man ofte bør følge livet ut.

 caluna.png

I Vita Univers har vi lavkarbo som en av våre anbefalte kostholdsmetoder for å gå ned i vekt eller spise seg til god helse. Vi har lavkarbo kostholdsplaner, ketose kostholdsplaner, kurs, lavkarbo oppskrifter og mye mer Du trenger ikke lengre å lure på hva som blir dagens lavkarbo middag med oss :) 

Alt du trenger å vite om lavkarbo, kostplaner, kurs og oppfølging i en pakke? Se mer av hva vi tilbyr ved å trykke på den grønne knappen: