Paleo-mat

Paleo kalles også for et steinalderkosthold. Essensen i metoden går ut på at du skal bygge opp en sterk og frisk kropp med rene næringsmidler


Paleo-mat

Innenfor et palleoistisk kosthold er man ikke så opptatt av lavkarbobegrepet. Her er det først og fremst naturlig, ekte og næringsrik mat, laget fra bunnen av, som står i fokus. Særlig er man opptatt av matens kvalitet. Den skal være så ren som mulig og aller helst kortreist og økologisk. Derfor velger man – så langt det er mulig – økologisk kjøtt og innmat fra dyr som er fôret opp på gress/grovfôr, viltkjøtt, villfanget fisk, økologisk egg og økologisk kylling. Man er også opptatt av å velge fett fra sunne fettkilder som avocado, olivenolje, kokosnøttolje og fett som finnes naturlig i animalske produkter.

 

Her kan du se bilder av lekker paleomat som vi digger: 

 collage 2.png (1)

 

 

De fleste grønnsaker er lov, men rotgrønnsaker som gulrot og potet kun i moderate mengder, særlig hvis du vil ned i vekt. Frukt er ja-mat, men inntaket bør begrenses grunnet det høye innholdet av fruktsukker og karbohydrater. Bær og nøtter er ok som snacks, bortsett fra peanøtter. Noen velger også å kose seg med litt mørk sjokolade, et glass vin eller litt honning i teen, men ikke for ofte. Palo-mat er digg!

 

Nei-mat innenfor paleokostholdet er matvarer som vi enda ikke er genetisk tilpasset og som derfor kan ha negativ påvirkning på helsen vår, som korn, ris, pasta, belgvekster, raffinert sukker, margarin og raffinerte planteoljer. Også meieriprodukter som melk, kefir/surmelk, ost og yoghurt faller innunder denne kategorien, men mange paleotilhengere inkluderer moderate mengder av dette i kostholdet alt etter som hva de tåler. Brus og lettbrus er fy, fy, det samme gjelder for alle raffinerte råvarer og halvfabrikata. Maten skal være helt fri for tilsetningsstoffer, smaksforsterkere og gluten.

I Vita Univers er vi opptatt av naturlig mat, uansett hvilken kostholdsmetode du foretrekker. Mange som følger et lavkarbo kosthold er ikke er så opptatt av dette. Men hvis du ønsker en livsstilsendring med bedre helse, og ikke bare å gå ned i vekt, bør du tenke over dette når du tar dine matvalg. 

 

linn spets.png

Vil du lese en inspirerende artikkel med vår fagekspert Linn Spets, om hvordan du kan spise deg frisk fra utmattelse med et steinalderkosthold/ paleo? Les den her

 

I Vita Univers er Paleo en av kostholdsmetodene som du kan lære mer om. Du får kostholdsplan og handleliste, samt mange oppskrifter å velge mellom. Vi har også en e-bok om Paleo som hjelper deg med å teste ut hvilken mat du tåler og hva du bør styre unna: Paleo KICKSTART. Boken inneholder også flere kostholdsplaner.

Se våre tilbud: