Paleo

Paleo kalles også for et steinalderkosthold. Essensen i metoden går ut på at du skal bygge opp en sterk og frisk kropp med rene næringsmidler


Hva er Paleo?

Les vår artikkel om hva er god paleomat - Et steinalderkosthold

Paleo er et annet ord for steinalderkosthold. Det handler ikke om at vi skal leve som i steinalderen, men at vi må forstå hva som er vårt naturlige og sunne kosthold slik at vi kan bygge videre på dette.

 

Ordet Paleo stammer fra «paleolittisk» og med det menes en tidsperiode hvor mennesker var jeger og sankere, og altså før vi startet med jordbruk. Man spiste selvsagt svært forskjellig, alt etter som hvor man var bosatt, hvilke råvarer som var tilgjengelige og hvilken fase av paleolitikum man levde i. Men kostholdene hadde likevel mye til felles, og bestod hovedsakelig av kjøtt, fisk, fugl, egg, skalldyr, sesongbaserte grønnsaker, samt moderate mengder bær, frukt og nøtter. Naturlig mat med andre ord!

linn spets.png

Vil du lese en inspirerende artikkel med vår fagekspert Linn Spets, om hvordan du kan spise deg frisk fra utmattelse med et steinalderkosthold/ paleo? Les den her

 

 

 

Korn, melk og belgfrukter ble kun inntatt få steder i verden, og da i svært små mengder. Raffinert sukker, pasta, ris og poteter fantes ikke, ei heller planteoljer og margariner. Det er nettopp fraværet av disse matvarene som kjennetegner menneskets kosthold som jegere og sankere, sammen med forståelsen av at den mest næringsrike maten er animalsk.

paleo kickstart e-bok. Bygg helse med påfyll av næringsstoffer.png

 

Men at man bør leve nøyaktig slik som menneskene gjorde under paleolitikum, det er det selvsagt ingen paleotilhengere som hevder. Ei heller at man bør unngå all moderne mat. Tvert imot kan både fete meieriprodukter, som smør, tyrkisk yoghurt, surmelk/kefir og rømme fint inngå i et optimalt og sunt kosthold, dersom du tåler dette. Hele poenget er at kostholdet ditt likner mest mulig på kostholdene til jegere og sankere, og at du kutter ut den bearbeidede industrimaten.

 

IMG_1290.jpg

Få oppskriften: Paleotaco med chilimajones er kjempegodt! 

 

Paleokostholdet er sånn sett verken lavkarbo, høykarbo eller noen slags form for diett egentlig. Det er mer for en livsstil å regne. Man teller ikke kalorier og man veier heller ikke maten. Tanken er at du etter hvert vil lære å tolke kroppens signaler og at den vil regulere kaloriinntaket selv. Du spiser når du er sulten og du stopper når du er mett. Mange opplever å gå ned i vekt ved å leve etter paleo-prinsippene. Sist, men ikke minst, opplever de å få økt energi, bedre søvn og generelt bedre helse.

 

I Vita Univers er paleo en av kostholdsmetodene du kan velge, og som du kan lære mer om.Vi har også ferdig kostholdsplan og handleliste for metoden, som du kan laste ned. 

 

Paleo er kostholdet du bør praktisere hvis du vil spise deg frisk/ friskere fra en autoimmun sykdom. Vil du lære mer om hvordan du kan gjennomføre et paleo kosthold, hva skal du spise, samt få kostholdsplaner? I vår Paleo KICKSTART får du dette formidlet på en enkel og praktisk måte, samt hvordan du kan test ut om hva slags mat du tåler: