Saltbakte mandler

Saltbakte mandler er sunn og god kos


salte mandler.jpg

 

Nøtter inneholder ulike næringsstoffer, fettinnhold og sukkerarter. Spis variert. La hva du skal bruke dem til og i hvilken setting (julekos eller nistemat?) være med på å avgjøre hvilke sorter du velger. Men et felles tips for dem alle, for å gjøre dem enda sunnere får du her: 

 

Bløtlegging av nøtter

Alle nøtter og frø bør legges i bløt før man bruker dem. Dette er for å bli kvitt fytinsyren som sitter i skallet. Dette er en enzymblokker som gjør at kroppen har vanskelig for å oppta mineraler fra det vi spiser. Ved å bløtlegge nøtter og frø først, kan man oppta næringen i dem, og de blir lettere å fordøye for magen og tarmene.

Skyll nøttene og legg dem i en bolle. Hell over romtemperert vann slik at frøene blir dekket, og ha i litt havsalt. Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle slik at frøene kan "puste".

Bløtlegg alle typer nøtter og frø i ca.8 timer (ett unntak er solsikkefrø som bare trenger 2 timer) eller over natten. Hell av vannet i et dørslag, skyll frøene og la dem tørke på et kjøkkenhåndkle. Deretter er de klare til bruk. Enten til å lage nøttesmør, nøttemelk, eller å tørke dem skånsomt i ovnen.

 

Oppskrift på saltbakte mandler:

200 g. mandler med skall • 3½ ss maldonsalt (eller annet grovt havsalt) • 2 dl. vann

 

Slik gjør du

Mandlene bløtelegges i saltlake og tørkes

La mandlene ovnstørke på 50 grader til de er helt tørre. Sett en sleiv eller lignende i døra på stekovnen, slik at det kommer inn luft. 

saltbakte mandler, julekos, lavkarbo jul.jpg

 

Saltbakte mandler på den kjappe måten

Kok opp vannet med salt i til saltet er oppløst. Ha i mandlene og la det koke opp igjen. Ta gryten av varmen og la den stå med lokket på i 15 min. Sil deretter av vannet og hell mandlene over på en papirkledd bakeplate. Stekes i ovnen på 150 grader i ca. 20 min. Dersom mandlene ikke er tørre nok kan du tørke dem i ovnen (gjerne på varmluft) på ca. 70 grader i ca en halv time. 

 

Bon Apetit ;)