Kraft

Kraft

Ingredienser

  • 1 kg kraftben
  • 1 g laubærblad
  • 1 ts pepper
  • 1 stk løk
  • 0.5 g purreløk
  • 1 stk persillerot
  • 2 stk gulrot
  • 20 dl vann

Tid

180 min


Antall porsjoner

10


annonse

vitamhelse.no

Sjekk nettsiden vår vitamhelse.no for nyttige bloggartikler og informasjon Avocado on WhatsApp 2.19.352

Slik gjør du

Bruk økologiske bein. Du kan lage kraft uten grønnsaker og du kan lage kraft med bein både med og uten kjøtt på seg. Kok kraft med lokket på. 

 

Når du skal koke en kraft, skal du alltid begynne med kaldt vann som du så koker opp. Kaldt vann trekker ut smaken av ingrediensene under oppvarmingen. Hvis du koker opp vannet før du har i ingrediensene til kraften, forsegler du cellene i ingrediensene slik at saftene og smakene holder seg inne og ikke kommer ut i kraften.

 

Når du koker kraft bør du fjerne proteinene som legger seg som et skum på toppen av kraften med en sleiv da kraften ellers vil bli uklar. Når kraften har kokt ferdig siles den gjennom en veldig finmasket sil, eller et kaffefilter.

Kraft med grønnsaker og bein: Del bein i mindre stykker. Vask og skrell grønnsakene. Del dem i grove biter. Ha i salt, pepper og laurbærblad. Gode grønnsaker er: Gulrot, sellerirot, løk og purre.  Ta gjerne varme på avskjær fra grønnsaker, stilker av persille og løkskall og benytt det i kraftkokingen. 

 

Kraft med kjøtt og bein: Kok kraften til kjøttet er mørt og løsner lett i fra beinet. Fisk opp kjøttet av gryta og rens det. Kok/ trekk kraften videre så lenge du ønsker.

 

Hvor lenge skal du koke kraft?

Du kan småkoke den i ca 5 timer eller du kan trekke den og småkoke den helt opptil 3 døgn eller mer, til margen løsner fra beina og beina ramler fra hverandre. Hvis du vil trekke den, så gi den et oppkok hver 12. time. Den kan fint stå i stekovnen. Prøv deg fram på grader. Ca 100 grader er passe til lett småkoking. Pass på at beina ikke koker tørt. 

 

Du velger selv hvor konsentrert du vil ha krafta. Ønsker du en mer konsentrert kraft som du kan bruke som buljong i annen mat og som ikke tar så mye plass, koker du den inn ved å ta av lokket på gryta. Hvis du vil ha en mildere kraft kan du tilsette vann underveis i kokeprosessen, eller tilsette ekstra vann på slutten av koketiden. 

Oppskriften gir ca 2 ½ liter ferdig kraft.

 

Tips: Oksehaler er perfekt til kraftkoking.

  

 

Visste du at?

 .... Kraft er KRAFTKOST og ekte supermat! 

Gelatin er det samme som protein. Når du koker/ trekker bein og skin så trekkes kollagen ut av av næringsemnene og du sitter igen med en sunn gelatin. Gelatin er nemlig det samme som delvis nedbrutt kollagen.

 

Gelatin/kollagen bygger opp bindevev i egen kropp. Gelatin er rent protein og selv om aminosyreprofilen ikke er fullstendig så komplementerer gelatin andre ufullstendige proteinkilder som korn, nøtter, bønner og frø slik at det blir et bedre måltid for kroppen. 

Vi anbefaler deg å lese dette blogginnlegget fra Gry Hammer: Kraftkoking ABC

 

 

 

 Næringsinformasjon

Pr. oppskrift
Kalorier 1845,8 kcal
Proteiner 207,1 proteiner
Fett 93,4 gram
Karbohydrater 38,2 gram
Pr. porsjon
Kalorier 184,58 kcal
Proteiner 20,71 proteiner
Fett 9,34 gram
Karbohydrater 3,82 gram